Murid lemas ketika sertai rombongan sekolah berkelah di pantai

Mayat mangsa diusung oleh anggota bomba sejurus ditemui di Pantai Kampung Bakasan, Karambunai


KOTA KINABALU: Kegembiraan seorang budak lelaki mandi-manda di Pantai Kampung Bakasan, Karambunai dekat di sini, bertukar tragedi apabila ditemui lemas, hari ini.

Mangsa, Krispinus Raja, 12, dari Sekolah Indonesia, Kota Kinabalu, dikatakan bersama beberapa rakan mandi di pantai berkenaan sebelum rakannya menyedari dia lemas.

Pegawai Pusat Gerakan Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah, Penolong Penguasa Riki Mohan Singh Ramday, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berkenaan kejadian pada jam 8.57 pagi.

Katanya, sepasukan pegawai dan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Kinabalu bergerak ke lokasi bagi menjalankan operasi mencari dan menyelamat (SAR).

"Kejadian membabitkan salah seorang murid yang dilaporkan lemas di pantai ketika menjalankan aktiviti riadah dan mandi-manda bersama rombongan Sekolah Indonesia, Kota Kinabalu di kawasan pantai berkenaan.

"Pasukan bomba menjalankan operasi SAR dengan teknik Surface Water Rescue iaitu pencarian di permukaan air menggunakan bot penyelamat di kawasan mangsa dilaporkan hilang," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Menurutnya, mangsa berjaya ditemukan pada jam 10.25 oleh pasukan bomba 40 meter dari pantai pada kedalaman dua meter.

"Mangsa disahkan meninggal dunia oleh Pegawai Perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di tempat kejadian.

"Mayat mangsa diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan selanjutnya," katanya.

Previous Post Next Post